Vikingarna

 

HISTORIA

Historien om Vikingarna börjar i Arvika runt 1960. Arvika var då känt för att det fanns en orkester i nästan varje kvarter.En av medlemmarna var Jens Carlsson som idag (februari 2020) vid 85 års ålder musicerar nästan mer än nånsin. Efter att ha spelat in en skiva som bl.a uppmärksammades av Radio Luxemburg döptes bandet till Ji-Coo and the Vikings 1961 sprack bandet och det blev 2 nya orkestrar, den ena Ji-Coos och den andra The Vikings. Nu kom Tony Eriksson med i The Vikings. Det gick bra för bandet redan från början. I November 1961 hade man 12 spelningar.Det spelades in skivor och 1963 släpptes en singel med låtarna "Tennessee Waltz" och "Margie" som såldes i hela 20.000 ex.

Låten Margie spelade vi föresten på det som vi trodde var sista spelningen i Arvika i ett arrangemang som var nästan identiskt med arret från 1963. I början var det mest instrumentala låtar, men nu kom en tjej in i bilden som vocalist nämligen Kerstin Larsson som inte var med så länge i bandet. 1965-1967 hette vokalisten Per-Åke Ekstedt som också var med på sista spelningen 2004.-Så ett hopp framåt i tiden nämligen till 24:e februari 1974 då bandet som nu heter Vikingarna går in på Svensktoppen för första gången med låten "På världens tak". Ett par månader tidigare hade första LP.n släppts och bandet består nu av Tord Sjöman,Jörgen Arnemar, Christer Linde, Per Anders Carlsson, Börje Gunnarsson och Stefan Borsch. Första LP:n säljs i 40.000 ex. och året därpå kommer det stora genombrottet på skivsidan då Kramgoa Låtar 1 säljs i 260.000 ex. Framgångarna med Kramgoa Låtar fortsätter och nr 5 i serien säljs i otroliga 400.000 ex.

I den här vevan känner dock Stefan Borsch att han vill satsa på en rejäl utbildning och har börjat läsa på universitetet och inser att det inte går att kombinera detta med spelandet, så sommaren 1978 tackar han för sig. Under ett par års tid har Christer Sjögren och jag spelat ihop i Pelles och jag slutade i maj 1978. 3 månader senare ringer Christer mej och berättar att han fått erbjudande att börja med Vikingarna, men han vill ha råd , för han vet inte om han kan svika Pelles. Mitt svar till Christer blir , naturligtvis ska du tacka ja till Vikingarna, för Pelles har säkert full förståelse för om du gör det. Ja så blev det och Christer fick en smakstart. Det var ju många som trodde att det var slut med Vikingarna när Stefan slutade, men Christer som alltid varit otroligt ambitiös la ner ett enormt jobb på att plugga in nya låtar o texter, så han var väl föreberedd när det var dags för han att debutera i Vikingarna.

1980 var det så dags för nästa medlemsbyte. Börje Gunnarsson kände att det var dags av kliva av från det band som nu var så framgångsrikt. Ersättare blev en riktigt mångsidig musikant från Norrköping - Lars Åke Svantesson. En man som det inte spelar någon roll vilket instrument man sätter i händerna på , nästan inget instrument är främmande för Svante som han allmänt kallas. Ja han blev alltså den nya basisten 1980. -Ja så går vi 4 år fram i tiden och då får jag ett telefonsamtal från Jörgen Arnemar i Karlstad och hans fråga är kort o rak; Har du lust att börja med Vikingarna ? .....Jag blir väldigt förvånad och positivt överraskad , jag har visserligen sagt till Christer att behöver ni en ny medlem får ni gärna höra av er. Jag frågar Jörgen ska Tord sluta ? Nej, jag ska sluta !!!! Jag stod som ett stort frågetecken för Jörgen spelade ju gitarr o saxofon, men han ville alltså att jag skulle ersätta han. Ja vi bestämde att jag skulle åka upp till Karlstad (jag bodde i Göteborg då) och provspela. Jag var som sagt väldigt förvånad över denna förfrågan, visserligen spelade jag gitarr i Skintones mitt första band, men det var ju inte mitt huvudinstrument. Hur som helst jag åkte upp till Karlstad och jag provspelade och fick jobbet.

Ja det blev en väldig omställning i mitt liv för jag var ju delägare i Studio Bohus och eftersom jag hade aktiemajoriteten så var det ju inte bara att hoppa av, så jag fortsatte med jobbet i Studio Bohus parallellt med spelandet med Vikingarna där jag började i april 1984 och hade en rejäl arbetsbörda under en övergångsperiod, men på hösten 1984 kände jag att det inte gick längre med att sköta 2 jobb samtidigt, så jag sålde min del i studion och kände en stor lättnad. Nu fick jag äntligen tid att börja skriva låtar igen. Jag fick ju med min och Monica Forsbergs låt "Äntligen är vi tillsammans " redan på första LP:n som jag var med på nämligen Kramgoa låtar 13 , men nu fick jag mer tid att skriva mer material.

.Idag skriver vi februari 2020 och vi trodde ju alla att Vikingarna gjorde sin sista spelning 2004, men så blev det inte. 2016 ringde TV 4 och ville att vi skulle göra ett program i serien Tack för dansen. Vi var väl lite tveksamma först, dels hur det skulle låta och dels om publiken skulle finnas kvar men när vi hade spelat första låten så fick vi stående ovationer och vi förstod ju då att det fortfarande lät bra om oss och att vår publik fanns kvar.

Några månader senare startades Nya Vikingarna av sångaren Kenneth Wahlberg med bl.a skivinspelning i USA i den studio där Elvis gjorde sina första inspelningar. Det visade sig dock när vi började repetera att Kenneth inte alls höll den klass som vi trodde och fick kasta in handduken när vi skulle spela på Peace & Love i Borlänge. Lyckligtvis var Christer Sjögren bokad som gästartist den kvällen så istället för 30 minuter fick han sjunga 90 minuter. Christer tyckte detta var så kul så det blev starten på det som idag är Christer Sjögren & Vikingarna. 2019 gjorde vi 10 spelningar och i år 2020 blir det ca 30 jobb varav ett flertal är konserter för sittande publik.