Jag heter Erik Lihm och jobbar som musiker på heltid sedan 1971. I min födelseort Malung startades första bandet "Skintones" 1964. Det som började som popband för att sedan övergå till att bli dansband existerade i 5 år. Mina första år som heltidsmusiker var på Svenska Amerikalinjens M/S Gripsholm där jag var en av 8 medlemmar i Charles Winbergs orkester.

  1974 blev jag Stockholmare för ett år som medlem i Telstars och gjorde bl.a. en folkparksturne med Östen Warnerbring o Kisa Magnusson. 1975 blev det Svenska Amerikalinjen igen , nu med Sven Sjöholms orkester. Under mina nästan 3 år på Svenska Amerikalinjen besöktes alla 5 världsdelar så det var en oerhört intressant tid med nya upplevelse på många plan. Det blev också en väldigt fin musikskola eftersom man fick spela all typ av musik, både när man kompade artister i shower där alla 8 i bandet medverkade eller när man satt ensam och spelade cocktailmusik i pianobaren.

  Det har blivit ett flertal orkestrar som jag spelat med genom åren bl.a Bellstars, Pelles ,Spotlight, Vikingarna och sedan det egna dansbandet Erik Lihms. Längst tid har det blivit med Vikingarna där jag började 1984 och var med ända tills bandet las ner 2004. jag gjorde även en egen LP 1979 där en av låtarna "Det finns en sång" som jag skrev tillsammans med Monica Forsberg låg på Svensktoppen i 6 veckor.

På Dansbandsveckan 2008 fick jag en väldigt trevlig utmärkelse. Jag fick Guldklaven som Årets Keyboardist vilket värmde mitt hjärta väldigt mycket. Detta var min andra Guldklave eftersom Erik Lihms orkester även fick en sådan 2003 som Årets Uppstickare.

 År 2009 började väldigt bra bl.a så hände en rolig sak när Aftonbladets tidigare dansbandsskribent Michael Nystås sammanfattade dansbandsåret 2008. Helt överraskande utsåg han Eriks hörna till Årets Blogg, vilket glädjer mej mycket. På vår sida www.lihm.se hade vi förut en spalt som hette nyheter, men det var inte så lätt att hitta nyheter , så då startades Eriks hörna upp, så där har jag skrivit om våra turnéer och egna tankar om allt möjligt. Den hemsidan finns inte längre kvar.

Hösten 2010 hände nåt överrraskande. Jag blev då uppringd av TV4 och matlagningsprogrammet programmet "Halv åtta hos mej ". Dom berättade att dom fått tips om mej. Jag blev väldigt överraskad och tänkte med en gång tacka nej eftersom jag hade haft en vattenskada i mitt hus och det var världens röra. Tack och lov pratade jag med flera i min omgivning och alla sa - det är klart att du ska vara med i programmet. Ja så blev det till slut och jag är jätteglad för att jag tackade ja, för det blev en fantastisk vecka på många sätt o vis.

Sommaren, hösten 2011 blev väldigt trevlig eftersom vi gjorde ett flertal jobb ihop med Christer Sjögren då vi förutom Sverige även besökte Norge, Finland och Färöarna.

Att ha egen orkester kan vara trevligt, men allt har sin tid. I December 2011 tog jag beslutet att lägga ner min orkester, så i januari 2012 år gjorde vi sista spelningen. Jag erbjöd killarna att fortsätta utan mej , men dom ville inte.

Mitt beslut har öppnat en hel del nya spännande dörrar där jag anlitats i olika musikaliska sammanhang. Spelningarna på äldreboenden har fortsatt som vanligt eftersom det är så tacksamt att spela för de äldre, man känner sig väldigt uppskattad.

Sommaren 2012 har jag haft väldigt många trevliga spelningar med bl.a Åsa Jinder, Örjan Englund , Maggan Nyström och Billy Gezon på en underbar spelning i Enköping. Jag har också haft några spelningar ihop med gamle Streaplerssångaren Robert Löfvendahl.

Det blev sedan en hel del spelningar med Kerstin Forslund i bl.a. kyrkor. Under åren 2012-2018 blev det så väldigt många spelningar med Ann-Cathrine Wiklander och vi spelade in 3 st CD. Den ena innehöll 12 låtar som jag skrivit musik till och Ann-Cathrin , Alf Robertson, Pling Forsman m.fl. skrivit text till.

2016 blev Vikingarnas manager (och tidigare gitarrist) kontaktad av TV4 som ville göra ett program med rubriken "Tack för dansen" . När vi lade ner bandet 2004 trodde jag ju inte att vi skulle spela ihop igen, men så blev det. Eftersom vi inte hade spelat ihop på 12 år visste vi ju inte alls hur det skullert sett låta, men det behövdes bara ett par timmars repetition för att låtarna lät som 2004.

Detta var ju tänkt som en engångsgrej , men alla tyckte det var så kul så nu spelar vi igen med 2 nya medlemmar men med i stort sett samma låtar.

2019 hade jag premiär på programmet "Mitt musikliv". I programmet berättar jag , visar bilder och filmer från mitt musiklv och dessutom musicerar jag. Ja som ni kanske förstår har jag inga sysslosättningsproblem utan fortsätter att musicera på olika sätt och i olika konstellationer.

Förra året var jag programledare för P4 Dans där jag varvade egenvald musik med berättelser från olika spelningar genom åren m.m