Jag heter Erik Lihm och jobbar som musiker på heltid sedan 1971. I min födelseort Malung startades första bandet "Skintones" 1964. Det som började som popband för att sedan övergå till att bli dansband existerade i 5 år. Mina första år som heltidsmusiker var på Svenska Amerikalinjens M/S Gripsholm där jag var en av 8 medlemmar i Charles Winbergs orkester.

  1974 blev jag Stockholmare för ett år som medlem i Telstars och gjorde bl.a. en folkparksturne med Östen Warnerbring o Kisa Magnusson. 1975 blev det Svenska Amerikalinjen igen , nu med Sven Sjöholms orkester. Under mina nästan 3 år på Svenska Amerikalinjen besöktes alla 5 världsdelar så det var en oerhört intressant tid med nya upplevelse på många plan. Det blev också en väldigt fin musikskola eftersom man fick spela all typ av musik, både när man kompade artister i shower där alla 8 i bandet medverkade eller när man satt ensam och spelade cocktailmusik i pianobaren.

  Det har blivit ett flertal orkestrar som jag spelat med genom åren bl.a Bellstars, Pelles ,Spotlight, Vikingarna och sedan det egna dansbandet Erik Lihms. Längst tid har det blivit med Vikingarna där jag började 1984 och var med ända tills bandet las ner 2004. jag gjorde även en egen LP 1979 där en av låtarna "Det finns en sång" som jag skrev tillsammans med Monica Forsberg låg på Svensktoppen i 6 veckor.

På Dansbandsveckan 2008 fick jag en väldigt trevlig utmärkelse. Jag fick Guldklaven som Årets Keyboardist vilket värmde mitt hjärta väldigt mycket. Detta var min andra Guldklave eftersom Erik Lihms orkester även fick en sådan 2003 som Årets Uppstickare.

 År 2009 började väldigt bra bl.a så hände en rolig sak när Aftonbladets tidigare dansbandsskribent Michael Nystås sammanfattade dansbandsåret 2008. Helt överraskande utsåg han Eriks hörna till Årets Blogg, vilket glädjer mej mycket. På vår sida www.lihm.se hade vi förut en spalt som hette nyheter, men det var inte så lätt att hitta nyheter , så då startades Eriks hörna upp, så där har jag skrivit om våra turnéer och egna tankar om allt möjligt. Den hemsidan finns inte längre kvar.

Hösten 2010 hände nåt överrraskande. Jag blev då uppringd av TV4 och matlagningsprogrammet programmet "Halv åtta hos mej ". Dom berättade att dom fått tips om mej. Jag blev väldigt överraskad och tänkte med en gång tacka nej eftersom jag hade haft en vattenskada i mitt hus och det var världens röra. Tack och lov pratade jag med flera i min omgivning och alla sa - det är klart att du ska vara med i programmet. Ja så blev det till slut och jag är jätteglad för att jag tackade ja, för det blev en fantastisk vecka på många sätt o vis.

Sommaren, hösten 2011 blev väldigt trevlig eftersom vi gjorde ett flertal jobb ihop med Christer Sjögren då vi förutom Sverige även besökte Norge, Finland och Färöarna.

Att ha egen orkester kan vara trevligt, men allt har sin tid. I December 2011 tog jag beslutet att lägga ner min orkester, så i januari i år gjorde vi sista spelningen. Jag erbjöd killarna att fortsätta utan mej , men dom ville inte.

Mitt beslut har öppnat en hel del nya spännande dörrar där jag anlitats i olika musikaliska sammanhang. Spelningarna på äldreboenden har fortsatt som vanligt eftersom det är så tacksamt att spela för de äldre, man känner sig väldigt uppskattad. Sommaren 2012 har jag haft väldigt många trevliga spelningar med bl.a Åsa Jinder, Örjan Englund , Maggan Nyström och Billy Gezon på en underbar spelning i Enköping. Jag har också haft några spelningar ihop med gamle Streaplerssångaren Robert Löfvendahl. Merparten av spelningarna gjorde jag med Kerstin Forslund som jag började spela ihop med i slutet av 2010 , vi spelade ihop fram tills mars 2013 då vi bröt vårt samarbete.

I juni 2012 hände något väldigt trevligt. Jag kom jag i kontakt med Ann-Cathrine Wiklander som hade ett flertal låtar på svensktoppen på 90 talet och var med i flera av de populäraste TV programmen. Vi kände med en gång att personkemin stämde till 100 % när vi träffades första gången. Det dröjde inte länge tills vi hade satt ihop ett program på 70 minuter som vi tänkte framföra för en sittande publik.Programmet har fått namnet "Äntligen är vi tillsammans " efter en låt som jag och Monica Forsberg skrev till Vikingarna 1984.

Vi hade premiär 21:a Oktober i Junsele och 2 dagar innan hade vi spelat live i Radio Västernorrland. När vi gjorde vårt 3:e program (På Hullsta gård i Sollefteå) hade vårt program svällt ut så att det blev ca 90 minuter med extranummer, för vi hade så trevligt på scenen att det var svårt att sluta och publiken ville inte heller att vi skulle sluta. Det är nämligen så att programmet innehåller inte bara sång o musik utan vi berättar även en hel del intressanta saker som vi varit med om i våra musikliv och vi kommer hela tiden på nya saker som vi märker att publiken tycker om att höra.

I december var det så dags att göra julkonserter. Det blev 3 orter i Värmland där vi hade ett program tillsammans med Gunnar Wendel och min gamle spelkompis från Vikingarna - Tony Eriksson.

Som sagt Ann-Cathrine och jag trivs enormt bra tillsammans på scen, ja inte bara på scen utan även privat, så vi är numera ett par. Det har hänt väldigt mycket sedan vi träffade första gången i juli 2012. Vi gjorde vår första CD i juni 2013 och 2 av låtarna har legat etta på Värmlandstoppen. Vi har även spelat in en Jul CD med 3 låtar.

Sommaren 2014 släppte vi så en full CD med 12 låtar där 6 st var nyskrivna av Ann-Cathrine och mej och 6 "gamla" låtar som jag också skrivit musik till och där texterna skrivits av bl.a Ingela Pling Forsman och Alf Robertson.

När jag skriver dessa rader är det februari 2017 och Nya Vikingara startade upp för en dryg månad sedan. Det är ett mycket spännande projekt med 3 nya medlemmar i bandet och med Johan,Kenth och jag från "gamla" Vikingarna. Eftersom dom flesta i bandet även jobbar med andra saker vid sidan av spelningarna så innebär det att jag även har möjlighet att fortsätta hoppa in och vikariera med olika band, göra dansjobb med Björn Björklund och musikcafeer med Ann-Cathrine Wiklander.

Ann-Cathrine och jag har även numera möjlighet att ta helkvällars dansjobb, mycket beroende på att vi nyligen spelade 14 kvällar på Playa del Sol så att vi utökade vår repertoar rejält. Jag ser fram emot ett spännande musikår 2017 både på vanliga dansställen, mindre bygdegårdar, stora utomhusarenor eller vad det nu kan bli.